Vores planet har det hårdt, og en af midlerne til at reparere den er penge. Penge i form af tilskud til virksomheder der bidrager til at mildne skaden på miljøet og måske endda sikrer regenerering.

Der er afsat mange penge til den opgave og til de virksomheder, der er i gang med den grønne omstilling.

Penge som kun få søger. Og det er ærgerligt for virksomhederne og for planeten. Derfor denne artikel om en af støttemulighederne; SMV:Grøn, som er den pulje, der mest entydigt støtter de typer af services, Better Green tilbyder.

SMV: Grøn

Du kan søge tilskud til projekter om grøn omstilling og cirkulær økonomi. Det er afgørende, at projektets relevans i forhold til cirkulær økonomi er præciseret.

Det er muligt at søge tilskud til rådgivning, investeringer eller kompetenceudvikling.

  • Rådgivning: Få tilskud på 50.000 kr. eller 150.000 kr. Virksomheden finansierer selv 50 %. Dvs. der kan købes rådgivning for hhv. 100.000 kr. eller 300.000 kr.
  • Investeringsvoucher på 50.000 kr. eller 150.000 kr. Virksomheden finansierer selv 75 %. Dvs. der kan indkøbes for hhv. 150.000 kr. og 600.000 kr.
  • Kompetenceudvikling for op til 60.000 kr. Virksomheden skal selv dække de 9.000 kr. og medfinansiere 140 medarbejdertimer.

Det er ikke nogen hemmelighed, at det tager laaaang tid at få refunderet de beløb, virksomheden har til gode. Denne kritik er taget til efterretning og ventetiden skulle ifølge SMV:Grøn blive reduceret kraftigt.

Hvilke Better Green ydelser kan du søge tilskud til – eksempler:

Nedenfor har vi listet eksempler på ydelser, Better Green har på hylderne og som kan dækkes af SMV:Grøn midler. Vi har også tydeliggjort relevansen i forhold til cirkulær økonomi, da dette er en forudsætning for at få godkendt sin ansøgning. I eksemplerne her har vi skåret leverancerne, så de passer til de beløb, der kan søges.

Klimaregnskab (Søg Rådgivningspuljen)

Vi udarbejder et gennemarbejdet klimaregnskab for scope 1, 2 og 3 i henhold til gældende standarder (GHG-protokollen). Når I har overblikket, støtter Better Green jer i at sætte relevante reduktionsmål og få udarbejdet en handlingsplan, der øger mulighederne for at nå i mål. De følgende år kan I lave en serviceaftale med os, hvor I betaler et månedligt fee for et softwareværktøj, hvor I selv har adgang til regnskabet og til at trække rapporter ud, og hvor vi stiller et antal rådgivningstimer til rådighed.

Hvis klimaregnskabet skal 3. partsverificeres kan I søge investeringsvoucheren.

Hvordan hænger klimaregnskab og cirkulær økonomi sammen?

Et klimaregnskab tager højde for hele værdikæden. Fra sourcing og indkøb til bortskaffelse. Klimaregnskabet giver et overblik over, hvor i værdikæden, det vil være vigtigst at tage fat. Indførelse af genbrugt, genanvendt, upcycled materiale eller handlinger, der sikrer, at affald kan gå til genanvendelse, er effektive reduktionsindsatser. Klimaregnskabet er et relevant første skridt hen imod en cirkulær økonomi på virksomhedsniveau.

Livscyklusvurdering (Søg rådgivningspuljen og investeringspuljen)

Vi udarbejder en LCA (livscyklusvurdering) på dit produkt i henhold til gældende standarder og som er klar til 3. parts verificering.

Hvis LCA/EPD skal 3. partsverificeres, kan I søge investeringsvoucheren.

Hvordan hænger LCA sammen med cirkulær økonomi?

En LCA tager højde for hele værdikæden og for alle miljøpåvirkninger, ikke kun CO2e. Fra sourcing og indkøb til bortskaffelse. LCA’en giver et overblik på produktniveau over, hvor i værdikæden, det vil være vigtigst at tage fat, og indførelse af genbrugt, genanvendt, upcycled materiale eller handlinger der sikrer, at affald kan gå til genanvendelse, er tiltag, der gør produktet mere cirkulært. LCA’en er et relevant første skridt hen imod en cirkulær økonomi på produktiveau.

FSC® og PEFC-certificering (Søg rådgivningspuljen og investeringspuljen)

Vi hjælper din virksomhed med at blive klar til certificering. I bliver introduceret til kravene for FSC og PEFC, I får en håndbog med tilhørende bilag, vi træner jeres medarbejdere og gennemfører intern audit, retter det der evt. skal rettes, så I er klar til ekstern audit.

I kan søge om at få dækket den eksterne certificering gennem investeringsvoucheren.

Hvordan hænger FSC® og PEFC sammen med cirkulær økonomi?

FSC og PEFC sikrer skove, der kan reproducere sig selv. En virksomheds tiltag hen imod cirkularitet kan starte med, at sourcingen er bæredygtig (dvs. at skoven består, selv om du sourcer træ til produktion). Derfor er en FSC- eller PEFC-certificering en god indsats i strategien mod cirkularitet.

Dobbelt væsentlighedsvurdering (Søg kompetenceudviklingspuljen)

Vi hjælper jer med at lave den første ”Dobbelt Væsentlighedsvurdering”, så I kan gøre dette arbejde selv fremadrettet. I samarbejde ser vi på jeres værdikæde og hvordan en Due Diligence gennemføres. Vi lister alle de parametre, der skal måles på: Miljø og klima, mennesker og ledelse. Vi ser på virksomhedens aftryk på omverden og omvendt hvordan fx klimaforandringerne kan påvirke jeres forretning. Når arbejdet er gjort, ved I hvilke områder I skal rapportere og handle på, og hvad I ikke behøver bruge kræfter på.

Hvordan hænger Dobbelt Væsentlighed sammen med cirkulær økonomi?

Ligesom klimaregnskabet og LCA’en skaber Dobbelt Væsentlighedsvurderingen overblik over virksomhedens aftryk gennem hele værdikæden og på flere parametre, og derfor vil denne øvelse danne grundlag for udarbejdelse af strategien for cirkularitet. Når der arbejdes i henhold til CSRD, vil det også være obligatorisk at arbejde med politik og handlinger. Dvs. hvordan løsninger aktualiseres.

ESG og CSRD (Søg kompetenceudviklingspuljen)

Rapportering i henhold til CSRD kræver, at I ved, hvad der er væsentligt for jeres virksomhed – Dvs. jeres aftryk på omverden og risici og muligheder af udefrakommende faktorer. I skal vide, hvad I vil gøre ved de udfordringer, I har i på miljø, mennesker og ledelse, hvordan og hvornår. Og så skal I have specifikke data på fx udledning af CO2e og forbrug af vand og xx andre datapunkter. Vi sikrer, at I ved, hvilke data I skal have fat på og hvor I skal få dem fra. Det vil sige, at I i de følgende år, selv kan opdatere jeres ESG-data og rapportering. 

Hvordan hænger ESG og CSRD sammen med cirkulær økonomi?

ESG-rapporteringen konkretiserer virksomhedens aftryk på sin omverden. Så hvor væsentlighedsvurderingen er en ”vurdering”, så er ESG rapporten baseret på data. Derfor lægger dette arbejde op til helt konkrete indsatser hen imod reduktion og cirkularitet. Det er værktøjet, der fremadrettet vil måle forbedringsindsatsernes værdi.

EUDR (Søg kompetenceudviklingspuljen)

Hvad er EUDR, hvilke krav gælder for hvem? Fra hvornår? Hvordan laver man en Due Diligence? Vi skaber overblikket over, hvad din virksomhed skal gøre og hvordan. Step-by-Step. Sammen med jer udarbejder vi overskrifter og nøgleord til en EUDR-håndbog, så I har et opslagsværk og selv kan gennemføre de relevante tiltag nu og i fremtiden.

Hvordan hænger EUDR sammen med cirkulær økonomi?

EUDR har til formål at forhindre skovrydning og skovforringelse og er derfor – ligesom FSC og PEFC et arbejde, der øger bæredygtigheden af de produkter, virksomheden indkøber. Dvs. at bæredygtighed i indkøbet er en afgørende forudsætning for at kunne sikre cirkularitet, og det understøtter EUDR.